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To: All County Board of Elections 

Re: Pollworker Compensation 

In November 2006, Ohio voters approved a constitutional amendment to increase the 
Ohio minimum wage for 2007 to $6.85 per hour ($1 per hour more than the currentfederal 
minimum wage). In June 2007, I requested a formal opinion from Attorney General Marc Dann 
on several questions concerning the effect of this change on pollworker pay. One of the 
questions I asked the Attorney General was, "What is the current minimum compensation that 
Ohio board of elections are required to pay pollworkers under Ohio and/or federal law?" 

In response to my request the Attorney General issued Opinion No. 2007-033 on 
October 15, 2007. Later that day David Farrell, Deputy Assistant Secretary of State and Director 
of Elections, informed all Boards of Elections of the Attorney General's opinion by sending them 
an email that contained a brief summary and a copy of the opinion. In addition, Opinion No. 
2007-033 is currently available on the Attorney General's website at 
http: //www. ag.sta te.oh. us /legal/ opinions/ 2007/2007-033. pdf. 

In Opinion No. 2007-033 Attorney General Dann states that pollworkers should be paid 
in accordance with the provisions of R.C. 3501.28, rather than the new provision of Article II, 
Section 34a of the Ohio Constitution. Specifically, the Attorney General concluded: 

"According to the terms of Ohio Const. art. II, Section 34a, therefore, an election 
judge is not an 'employee' who is entitled to receive the state minimum wage rate 
provided therein. Our analysis supports the presumption that the Amendment 
did not repeal R.C. 3501.28 by implication; thus, boards of elections must 
continue to pay judges of election in accordance with R.C. 3501.28." 

Minimum Pollworker Pay. Based on Attorney General Opinion No. 2007-033, each 
Board of Elections is required to pay pollworkers no less than the current federal minimum 
wage of $5.85 per hour. Therefore, all Boards of Elections must pay a pollworker who works a 
full election day of 14 hours no less than $81.90. This rate is consistent with SOS Advisory 
2007-06, the most recent advisory from my office on this matter. 

Maximum Pollworker Pay. R.C. 3501.28(C) and (D) govern the maximum amount of 
per diem compensation that may be paid to pollworkers. Under the prior federal minimum 
wage, and pursuant to R.C. 3501.28(C), the maximum per diem amount payable to pollworkers 
was $95. R.C. 3501.28(D) states: 

"The secretary of state shall establish, by rule adopted under 111.15 of the Revised 
Code, the maximum amount of per diem compensation that may be paid to 
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judges of an election under this section each time the Fair Labor Standards Act is 
amended to increase the minimum hourly rate established by the act. Upon 
learning of such an increase, the secretary of state shall determine by what 
percentage the minimum hourly rate has been increased under the act and 
establish a new maximum amount of per diem compensation that judges of an 
election may be paid under this section that is increased by the same percentage 
that the minimum hourly rate has been increased under the act." 

In compliance ,'1ith RC. 3501.28(D) our office has calculated the allo,vable maximum 
per diem amount in light of recent changes to the federal minimum wage. The change in the 
FLSA increased the federal hourly minimum wage from $5.15 to $5.85, an increase of $0.70. 
Our office has determined that the percentage by which the federal minimum hourly rate has 
been increased is 13.59%. Increasing the current allowable maximum per diem by that 
percentage results in a new allowable maximum per diem in the amount of $107.91. 

It was not until October 15, 2007 that the Attorney General clarified the question 
whether Ohio or federal minimum wage governed pollworker pay. This left insufficient time 
before the November 6, 2007 election for this office to adopt a formal administrative rule 
establishing the maximum per diem rate payable to pollworkers. With the benefit of the 
Attorney General's opinion our office is now able to initiate the formal rulemaking process 
established in the Revised Code. 

After the new administrative rule is formally adopted our office will provide a copy of the 
new administrative rule to all Boards of Elections. In the interim, each board may determine 
the maximum per diem amount to pay its pollworkers, so long as that amount does not exceed 
$107.91. 

If you have any questions, or need additional information please contact the Secretary of 
State election attorney assigned to your county. 

Sincerely, 

~~ 
Jennifer Brunner 




